Nutrition and food knowledge in Health Sciences students at Universidad Panamericana
Keywords:
knowledge, Nutrition and food, University students, Nutrition and food knowledgeAbstract
Introduction: the transition from school/college to university generally generates changes in the way of eating and in the ingestion of nutritious food. Objective: to evaluate the level of general knowledge of nutrition and food among university students in the Faculty of Medical Sciences of Universidad Panamericana in the first quarter of 2023. Methods: a descriptive cross-sectional study was carried out in these students, complying with the ethics of scientific research. Variables were operationalized to respond to the proposed objective. Techniques and procedures were used to obtain results, processing and analysis, discussion and synthesis. Results: it was found that the female sex has a lower percentage of knowledge of nutrition with 39.5%. The level of knowledge of food and nutrients was found to have a higher percentage of 35.0% of people with low knowledge of them. This showed that at the Universidad Panamericana there is a predominance of low levels of knowledge of nutrition and food and nutrients. Conclusions: a low level of general knowledge of nutrition and food was found in the students surveyed.
Downloads
References
2. Linuesa Ó. Una introducción a la alimentación y a la nutrición en el yoga a través de los textos antiguos [Internet]. Yoga-equilibrium.com. [citado el 8 de marzo de 2023]. Disponible en: https://www.yoga-equilibrium.com/wp-content/uploads/2022/04/OscarTesisIogav3final.pdf
3. Asociación Colombiana de Nutrición Clínica. Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo [Internet]. Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo. [citado el 8 de marzo de 2023]. Disponible en: https://revistanutricionclinicametabolismo.org/index.php/nutricionclinicametabolismo/article/view/160/339
4. Sunkara A, Raizner A. Supplemental vitamins and minerals for cardiovascular disease prevention and treatment. Methodist Debakey Cardiovasc J [Internet]. 2019 [citado el 8 de marzo de 2023];15(3):179–84. Disponible en: http://dx.doi.org/10.14797/mdcj-15-3-179
5. Food and Agriculture Organization of the United Nations. El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2019: Protegerse Frente a la Desaceleración y el Debilitamiento de la Economía. Rome, Italy: Food & Agriculture Organization of the United Nations (FAO); 2019.
6. Chagua Rodríguez P, Julián R, Yapias M, Torres Gutiérrez ER, Pablo J, Victorio E, et al. La seguridad alimentaria nutricional en el Perú: disponibilidad agroalimentaria. PURIQ [Internet]. 2019;153–63. Disponible en: https://shs.hal.science/halshs-02424664/document
7. Tafur Castillo J, Guerra Ramírez M, Carbonell A, Ghisays López M. Factores que afectan el estado nutricional del adulto mayor. Rev Latinoam Hipertens [Internet]. 2018 [citado el 8 de marzo de 2023]; Disponible en: http://bonga.unisimon.edu.co/handle/20.500.12442/2519
8. Lapo-Ordoñez DA, Quintana-Salinas MR. Relación entre el estado nutricional por antropometría y hábitos alimentarios con el rendimiento académico en adolescentes. Arch méd Camagüey [Internet]. 2018 [citado el 8 de marzo de 2023];22(6):755–74. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552018000600755
9. Sarango G, Carolina J. “Hábitos alimentarios, nivel socioeconómico y su relación con el estado nutricional en la población adulta, hombres y mujeres de la provincia de Loja, cantón Gonzanamá, parroquia Nambacola, durante el periodo agosto 2017”. PUCE; 2018.
10. Szajewska H, editor. Malnutrición: Special Topic Issue: Annales Nestlé (Ed. española) 2009, Vol. 67, No. 2. Basel, Switzerland: S Karger AG; 2010
11. El Caribe CEPAL y. Malnutrición en niños y niñas en América Latina y el Caribe [Internet]. Cepal.org. 2017 [citado junio 16 del 2023]. Disponible en: https://www.cepal.org/es/enfoques/malnutricion-ninos-ninas-america-latina-caribe
12. Online F. III Congreso de Alimentación, Nutrición y Dietética [Internet]. Renhyd.org. [citado el 8 de marzo de 2023]. Disponible en: https://renhyd.org/index.php/renhyd/article/download/1205/69
13. Traslacional N, Campos H, Momi-Chacón A, Granados-Herrera K, Zamora A, Capitán-Jiménez C. Translational Nutrition and Health 2018 [Internet]. Uhsalud.com. [citado el 8 de marzo de 2023]. Disponible en: https://uhsalud.com/index.php/revhispano/article/download/386/218
14. Royo-Bordonada MÁ, Rodríguez-Artalejo F, Bes-Rastrollo M, Fernández-Escobar C, González CA, Rivas F, et al. Políticas alimentarias para prevenir la obesidad y las principales enfermedades no transmisibles en España: querer es poder. Gac Sanit [Internet]. 2019 [citado el 8 de marzo de 2023];33(6):584–92. Disponible en: https://www.scielosp.org/article/gs/2019.v33n6/584-592/
15. Varona-Pérez P, Gámez Sánchez D, Díaz Sánchez ME. Impacto del sobrepeso y obesidad en la mortalidad por enfermedades no trasmisibles en Cuba. Rev Cuba Med Gen Integral [Internet]. 2018 [citado el 8 de marzo de 2023];34(3):71–81. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252018000300009
16. Reyes SE, Mallqui More JE, León Toledo LE. Evaluación nutricional en estudiantes de una Universidad Pública. RESPYN Revista de Salud Pública y Nutrición [Internet]. 2020 [citado el 8 de marzo de 2023];19(4):10–5. Disponible en: https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/536
17. Gómez M del C, Guillén MC. Nutrición y desigualdades. En: Seminario Internacional: Nutrición y desigualdades. Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología de Paraguay; 2018.
18. Del Río FV. Editorial. Rev Chil Nutr [Internet]. 2018 [citado el 8 de marzo de 2023];45(1):6–6. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0717-75182018000100006&script=sci_arttext&tlng=pt
19. Vinueza VEP, Tisalema H, Gavilanez RIA, Cunalata EIJ, Carrión AAM, Aguilar ADS. Obesidad Infantil y Métodos de Intervención. Dominio las Ciencias [Internet]. 2022 [citado el 8 de marzo de 2023];8(1):14. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8383464
20. León MP, Infantes-Paniagua Á, González-Martí I, Contreras O. Prevalencia de sobrepeso y obesidad infantil y su relación con factores sociodemográficos. Journal of Sport and Health Research. [Internet]. 2018; 10(1):163-172.[citado el 8 de marzo de 2023]. Disponible en: http://www.journalshr.com/papers/Vol%2010_suplemento/JSHR%20V10_supl_06.pdf
21. Socarrás VS, Aguilar Martínez A, Rivas FG, Esquius De La Zarza L, Crusellas CV. Diseño y validación de un cuestionario para evaluar el nivel de conocimientos generales en nutrición en universitarios de ciencias de la salud. Rev Esp Nutr Comunitaria [Internet]. Disponible en: https://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/NUTR_COMUN_3_2015_Sanchez_et_al.pdf
22. Reyes Narvaez S, Oyola Canto M. Conocimientos sobre alimentación saludable en estudiantes de una universidad pública. Rev. chil. nutr. [Internet]. 2020 Feb [citado 2023 Jun 16] 47(1): 67-72. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182020000100067&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000100067.
23. Anrango Hinojosa LN. Hábitos alimentarios, conocimientos en nutrición y alimentación de los estudiantes de la carrera de Nutrición y Dietética de la UTN, Ibarra 2021 [Tesis de pregrado en Internet]. ; 2021 [citada junio 16 del 2023]. Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/11614
24. López Gutiérrez PP, Rejón Orantes J del C, Escobar Castillejos D, Roblero Ochoa SR, Dávila Esquivel MT, Mandujano Trujillo ZP. Conocimientos nutricionales en estudiantes universitarios del sector público del Estado de Chiapas, México. Investigación médica [Internet]. 2017 [citado 16 de junio del 2023];6(24):228–33. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2007-50572017000400228&script=sci_arttext
25. Contreras Landgrave G. Los hábitos alimentarios de estudiantes universitarios. 2013 [citado 16 de junio del 2023]; Disponible en: https://ru.tic.unam.mx/handle/123456789/2175
26. Requejo AM, Ortega RM, López Sobaler AM, Navia B, Perea JM, Mena MC, et al. Conocimiento respecto a las características de una dieta equilibrada y su relación con los hábitos alimentarios de un colectivo de jóvenes universitarios. Nutr clín diet hosp [Internet]. 2000 [citado 16 de junio del 2023];195–201. Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ibc-5136
27. Durán Agüero S, Bazaez Díaz G, Figueroa Velásquez K, Berlanga Zúñiga M del R, Encina Vega C, Rodríguez Noel MP. Comparison between the quality of life and nutritional status of nutrition students and those of other university careers at the Santo Thomas University in Chile. Nutr Hosp [Internet]. 2012 [citado 16 de junio del 2023];27(3):739–46. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000300009
28. Vásquez C, María V. Nivel de conocimiento nutricional y su relación con una alimentación saludable en estudiantes de medicina humana UPAO Piura 2020. Universidad Privada Antenor Orrego; 2022. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12759/8976
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Those authors who have publications with this journal accept the following terms:
The authors will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0) that allows the use of the work to share (copy and redistribute the material in any medium or format) and adapt (remix, transform and build on the material) as long as mention is made of the publication in the journal as the primary source. However, you will not be able to trade with it.
The authors may adopt other non-exclusive license agreements for the distribution of the version of the published work (eg: deposit it in an institutional telematic file or preprint servers) provided that the initial publication in this journal is indicated.
The Cuban Health Technology Magazine is authorized by a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.