Nutritional status in undergraduate students of Medical Sciences at the Panamerican University
Keywords:
Knowledge, Nutritional Status, University StudentsAbstract
Introduction: the university population is affected by various factors that can influence nutritional status. Objective: to characterize the level of knowledge related to nutritional status in undergraduate students of Medical Sciences at the Panamerican University of Guatemala (PANAU), in the period February - April 2023. Method: a descriptive cross-sectional study was conducted. The population consisted of 309 students of medical sciences at the Panamerican University of Guatemala, and the ethics of scientific research were complied with. Variables were operationalized to respond to the proposed objective. F Techniques and procedures for obtaining results, processing and analysis, discussion and synthesis were used. Results: the average level of knowledge about nutrition predominated in 48.7% of the students. Incorrect answers on body mass index (60.84%), overweight (62.14%), recommendations for weight loss (63.11%) predominated; and correct answers on nutritional needs (79.94%) and energy consumption (52.75%) were more frequent. Conclusions: the level of knowledge related to nutritional status in medical science students at the Panamerican University of Guatemala was characterized as medium. It is necessary to improve the knowledge about the topic addressed in the research.
Downloads
References
2.Lema VL, Aguirre MA, Durán NG, Zumba NC. Estado nutricional y estilo de vida en escolares. Una mirada desde unidades educativas públicas y privadas. AVFT [Internet]. 2022 [citado 4 de julio de 2023]; Volumen (40): Pagina 344: Disponible en: https://www.revistaavft.com/images/revistas/2021/avft_4_2021/3_estado_nutricional_estilo_de_vida.pdf
3.Maza-Ávila FJ, Caneda Bermejo M.C, Vivas Castillo A.C. Hábitos alimenticios y sus efectos en la salud de los estudiantes universitarios. Una revisión sistemática de la literatura. Psicogente [Internet]. 2022 [citado 5 de julio de 2023]; 25(47):1-31. Disponible en: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-01372022000100110
4.López-Gutiérrez PP, Rejón-Orantes J del C, Escobar-Castillejos D, Roblero-Ochoa SR, Dávila-Esquivel MT, Mandujano-Trujillo ZP. Conocimientos nutricionales en estudiantes universitarios del sector público del Estado de Chiapas, México. Investig educ médica [Internet]. 2017 [citado 4 de julio de 2023]; 6(24):228-33: Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-investigacion-educacion-medica-343-pdf-S2007505716300795
5.Leonett Castellanos JY, Lopez-Yantuche NR, Soch-Archila AN, Yun Chiang Orellana-Higue FJ, Castillo-Melgar LA. Conocimientos de nutrición y alimentación en estudiantes de Ciencias de la Salud de la Universidad Panamericana. Rev. Cub. Tecnol. Salud. [Internet]. 2023 [citado 14 Dic 2023];14(2). Disponible en: https://revtecnologia.sld.cu/index.php/tec/article/view/4092
6.Reyes S, Canto MO. Conocimientos sobre alimentación saludable en estudiantes de una universidad pública. Rev Chil Nutr [Internet]. 2020 [citado 4 de julio de 2023]; 47(1): 67-72. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182020000100067
7.Maza-Avila FJ, Caneda-Bermejo MC, Vivas-Castillo AC. Hábitos alimenticios y sus efectos en la salud de los estudiantes universitarios. Una revisión sistemática de la literatura. PSICOGENTE [Internet]. 2022; 25(47): Paginas 124-37. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/psico/v25n47/0124-0137-psico-25-47-110.pdf
8.Socarrás VS, Aguilar Martínez A, Rivas FG, Esquius De La Zarza L, Crusellas CV. Diseño y validación de un cuestionario para evaluar el nivel de conocimientos generales en nutrición en universitarios de ciencias de la salud. Rev Esp Nutr Comunitaria [Internet]. 2015 [Citado 5 de julio de 2023]; 21(3): 18-24. Disponible en: https://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/NUTR_COMUN_3_2015_Sanchez_et_al.pdf
9.Reyes-Narváez SE, Oyola-Canto MS. Programa educativo nutricional en estudiantes universitarios. RICS [Internet]. 8 de enero de 2020 [citado 18 de junio de 2023]; 9(17): 55 - 75. Disponible en: https://www.rics.org.mx/index.php/RICS/article/view/85
10.Gonzalez A, Machuca C, Cresp M, Crovetto M, Valladares M, Espinoza V, et al. Asociación del consumo de desayuno con el índice de masa. Renc.es [Internet].2021 [citado el 18 de junio de 2023]; 27(4). Disponible en: https://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC_2021_4_07._RENC-D-20-0067.pdf
11.Sánchez-Anilema JA, Palacios-Valdiviezo DG, Guaminga-Anilema JM, Colcha-Paullán MJ. Análisis estadístico del IMC en universitarios varones de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. EFDeportes [Internet]. 2020 [Citado 3 Julio];25(267):86–94. Disponible en: https://www.efdeportes.com/efdeportes/index.php/EFDeportes/article/download/2418/1270?inline=1
12.Reyes Narváez S, Canto MO. Conocimientos sobre alimentación saludable en estudiantes de una universidad pública. Chil Nutr [Internet]. 2020 [citado el 19 de junio de 2023]; 47:1. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0717-75182020000100067&script=sci_arttext
13.Figueroa G. Evaluación Nutricional, Contenidos Teóricos [Internet]. 2019 [citado el 19 de junio de 2023]; Disponible en: https://www.fmed.uba.ar/sites/default/files/2019-03/teorico%20Evaluaci%C3%B3n%20Nutricional%202019.pdf
14.Anrango-Hinojosa, NL. Hábitos alimentarios, conocimientos en nutrición y alimentación de los estudiantes de la carrera de Nutrición y Dietética de la UTN, Ibarra 2021 [Internet]. 2021 [citado el 18 junio 2023]; Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/11614
15.Fleitas JA, Franco MJ, Franco M, Franco S, Franco A, Formoso J, Gauto L, Giménez V, Delgado L. Requerimiento energético diario de un grupo de estudiantes universitarios. Revista Paraguaya de Biofísica [Internet]. 2021 [citado el 18 junio 2023]; 1(1):10-12. Disponible en: https://revistascientificas.una.py/index.php/rpb/article/view/2417/2238
16.Olea M, Celis-Morales C, Granfeldt G. Efecto de una intervención dietoterapéutica con diferentes aportes de calcio dietario sobre el estado nutricional en estudiantes universitarias con sobrepeso. Rev Chil Nutr [Internet]. 2019[citado el 7 junio 2023]; 46(4):460–8. Disponible en: https://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v46n4/0717-7518-rchnut-46-04-0460.pdf
17.Muhiña-Díaz OD, Velázquez-Martín D, Cárdenas-Hernández D. Hábitos alimenticios en estudiantes universitarios: un estudio descriptivo en Tecnología de la Salud. Rev. Cubana Tecnol. Salud [Internet]. 2023 [citado: 7 diciembre 2023]; 14(3):e4091. Disponible en: http://www.revtecnologia.sld.cu/index.php/tec/article/view/4091
18.Salmón C. Prevención y tratamiento de los trastornos de la conducta alimentaria: papel de enfermería. Unican.es [Internet]. 2021 [citado el 7 julio 2023]. Disponible en: https://repositorio.unican.es/xmlui/bitstream/handle/10902/22518/SALMON%20DE%20PABLO,%20CARLA.pdf?sequence=1
19.Cano-Dieguez KI, Guzman-Alvarado AC, López-Rodríguez CD. Conocimientos sobre alteraciones y procesos relacionados con la nutrición en estudiantes de la Universidad Panamericana. Rev Cubana Tecnol Salud [Internet]. 2023 [citado: 7 diciembre 2023];14(3):e4102. Disponible en: http://www.revtecnologia.sld.cu/index.php/tec/article/view/4102
20.Flores Paredes A. Efectos del programa de actividad física y deportes en estudiantes de medicina. Comuni@cción [Internet]. 2020 [citado el 19 de junio de 2023]; 11(2):142–52. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2219-71682020000200142
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Those authors who have publications with this journal accept the following terms:
The authors will retain their copyright and guarantee the journal the right of first publication of their work, which will be under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0) that allows the use of the work to share (copy and redistribute the material in any medium or format) and adapt (remix, transform and build on the material) as long as mention is made of the publication in the journal as the primary source. However, you will not be able to trade with it.
The authors may adopt other non-exclusive license agreements for the distribution of the version of the published work (eg: deposit it in an institutional telematic file or preprint servers) provided that the initial publication in this journal is indicated.
The Cuban Health Technology Magazine is authorized by a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.